23/05/2024

Ripple

Ripple ja XRP-valuutta. Nuo muista virtuaalivaluutoista poikkeavat järjestelmät, jotka kiinnostavat erilaisuudellaan ja mahdollisuuksillaan. Ripple XRP on mielenkiintoinen järjestelmä, joka voi äkkiseltään vaikuttaa hieman monimutkaiselta, vertaamalla vaikkapa kryptovaluuttajätti Bitcoiniin. Kuitenkin Ripple ja XRP-valuutta tarjoavat jotain sellaista, jota muilla kryptovaluutoilla ei ole.

Mikä on Ripple XRP?

Ripple tai Ripple XRP on erilainen virtuaalivaluutta kuin suosituimmat kryptovaluutat. Itseasiassa se ei ole kryptovaluutta laisinkaan. Tarkemmin sanottuna Ripple on samaan aikaan, sekä virtuaalivaluutta että maksujärjestelmä. Ripple XRP on yksi niin sanotuista Altcoinesta. Altcoin on termi muille kuin Bitcoineille. Eli käytännössä nimitys kuvastaa sitä, että on olemassa Bitcoin, sekä ”muut” kryptovaluutat, eli Altcoinit.

Tällä hetkellä Ripple XRP on maailman kolmanneksi suosituin virtuaalivaluutta. Rippleä kutsutaan myös lyhenteellä XRP. XRP on itseasiassa Ripple valuutta. Aivan kuten muutkin virtuaalivaluutat, myös Ripple perustuu läpinäkyvään avoimeen lähdekoodiin, niitä voidaan lisäksi siirtää käyttäjältä toiselle ilman kolmatta osapuolta, kuten muitakin kryptovaluuttoja.

Ripplen markkina-arvo on noin 12 miljardia, eli noin viidennes bitcoinin markkina-arvosta, kertoo kryptovaluutta-asiantuntija Jiri Keronen Bittiraha-sivuston artikkelissaan. Kerosen mukaan Ripple tai toiselta nimeltään XRP on kirinyt markkina-arvoaan suhteessa muihin virtuaalivaluuttoihin ja se on ylittänyt muun muassa Ethereum-lohkoketjualustan sekä Litecoin-kryptoveteraanin.

Ripplen louhinta

Myös Ripplen louhinta eroaa muista virtuaalivaluutoista. Ripple XRP:tä on jo olemassa 100 miljardia. Tämän määrän on päättänyt Ripplen luoja Ripple Labs. Rippleä ei siis saada louhimalla lisää, kuten vaikka Bitcoinia, mihin Bitcoin perustuu.

Ripple XRP:n siirrot vahvistavat finanssialan toimijoista koostuva verkosto. Vaikka kaikki 100 miljardia XRP:tä on jo olemassa, Ripple Labs vapauttaa niitä käyttöön tasaiseen tahtiin.

Mitä eroa on Ripplellä ja XRP:llä?

Usein puheessa puhutellaan Rippleä ja XRP:tä synonyymeinä. Itseasiassa ne ovat eriasioita, vaikka menevätkin puhekielessä usein sekaisin. Ripple on amerikkalainen fintech-yhtiö. XRP on taas termi, joka kuvaa XRP-tokenia eli itse kryptovaluuttaa. Ripple on teknologiayhtiö, joka hakee ratkaisuja tämän hetken pankkimaailmaan ja rahajärjestelmiin. Voitaisiin siis sanoa, että Ripple on laajempi yritys, joka on muodostanut ja rakentanut järjestelmää XRP-valuutan transaktioille ja toiminnalle.

Ripplen ja Bitcoinin käyttötarkoitukset ovat erilaiset

Ehkä keskeisin ero Ripplen ja Bitcoinin välillä on niiden käyttötarkoituksessa.

Bitcoinia käytetään yksityisten ihmisten välisissä kaupoissa maksuvälineenä. Ripple ei sen sijaan ole ensisijaisesti yksityinen maksuväline. Se ei ole Kerosen mukaan itsenäinen, hajautettu kryptovaluutta, vaan se on halunnut jo alusta asti tuoda kehittynyttä finanssiteknologiaa myös vakiintuneiden instituutioiden käyttöön.

XRP:tä siis käytetään ensisijaisesti suurten instituutioiden välisissä rahansiirroissa, ei yksityisten kaupassa, Keronen huomauttaa.

”Ripple-maksujärjestelmä ja XRP-virtuaalivaluutta on siis hyvin erilainen kokonaisuus kuin kryptovaluutat yleensä. Ripple ei kalastele samoilla apajilla kuin Bitcoin, joka on nimenomaan valuutta, tai Ethereum, jonka tarkoituksena on olla hajautettu supertietokone. Päinvastoin: Ripple Labs on jopa itse aktiivisesti kannustanut Bitcoinin käyttöön”, Keronen kertoo.

Bitcoin ja suurin osa kryptovaluutoista ovat yhteensopivia Ripplen maksuverkon kanssa. Ripple ei siis Kerosen mukaan niinkään ole uhka Bitcoinille tai muille kryptovaluutoille, vaan niitä tukeva institutionaalinen ja keskitetty järjestelmä.

Back to Top