27/04/2024

Ethereum

Ethereum on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin kryptovaluutta. Ethereum julkaistiin vuonna 2015 ja sen pääkehittäjänä toimii Vitalik Buterin -niminen ohjelmoija. Suuren yleisön tietoon Ethereum tuli ryminällä vuonna 2016. Ethereumin toimintaperiaate eroaa hyvin paljon markkinoiden suurimmasta kryptovaluutasta eli Bitcoinista. Bitcoin on digitaalinen vaihdannan väline, kun taas Ethereumia voidaan pitää kokonaisena ekosysteeminä. Ethereumin potentiaali on huikea ja monet pitävät Ethereumia jopa koko 2010-luvun kovimpana teknologisena innovaationa.

Ethereum on hajautettu oman lohkoketjun omaava alusta, jonka päälle on mahdollista rakentaa erilaisia hajautettuja sovelluksia (Dapp), älysopimuksia ja jopa omia kryptovaluuttoja. Ethereum on kryptovaluuttojen alusta-kategorian ylivoimaisesti suurin ja tunnetuin projekti. Ethereumin päälle rakennettaville sovelluksille yhteistä on se, että ne pyrkivät poistamaan toiminnastaan erilaiset välikädet, kuten esimerkiksi pankit. Älysopimukset ovat puolestaan yksi kryptovaluuttamaailman kuumimmista ilmiöistä. Älysopimuksiin on mahdollista ohjelmoida erilaisia ehtoja, jotka ohjelma sitten aktivoi automaattisesti ennalta määrättyjen ehtojen täytyttyä. Älysopimukset mahdollistavat sopimusosapuolille ennennäkemättömän luottamuksen, sillä niiden kaikki data on tallennettu lohkoketjuun, joten sitä ei ole mahdollista peukaloida jälkikäteen. Älysopimusten laatiminen on myös huomattavasti perinteisiä sopimuksia nopeampaa ja edullisempaa. Älysopimukset voivat mullistaa tulevaisuudessa perusteellisesti tapamme tehdä sopimuksia. Mikäli älysopimukset tulevat kasvattamaan suosiotaan tulevaisuudessa, näkyy tämä myös Ethereumin kasvavana käyttönä.

Ethereumin historia

Ethereum on tällä hetkellä yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista. Ethereumin white paper julkaistiin vuonna 2013 ja sen perustamisvaiheessa oli mukana useita tunnettuja kryptovaluutta-alan nimiä, kuten yhä tänäkin päivänä Ethereumin pääkehittäjänä toimiva Vitalik Buterin. Ethereum järjesti vuonna 2014 joukkorahoituksen, jota kutsutaan kryptovaluuttamaailmassa nimellä ICO. Tämän joukkorahoituksen ansiosta Ethereum onnistui keräämään itselleen 20 miljoonan dollarin potin projektin kehitystyöhön.

Vuonna 2016 Ethereum kohtasi historiansa suurimman vastoinkäymisen, kun rikolliset pääsivät hyödyntämään Ethereumin lohkoketjussa ollutta haavoittuvuutta ja hakkeroimaan Ethereumin lohkoketjun. Tapauksen jälkiselvittely nosti Ethereum-yhteisössä tunteet pintaan. Kiistely ajautui lopulta siihen pisteeseen, että Ethereumin alkuperäinen lohkoketju jakautui ohjelmistopäivityksen, eli hard forkin myötä kahteen eri haaraan. Ethereum Classic -niminen kryptovaluutta jatkoi Ethereumin lohkoketjun alkuperäistä haaraa, kun taas nykyinen Ethereum on hard forkin myötä syntynyt alkuperäisen lohkoketjun uusi haara.

Vuodet 2017-2018 olivat puolestaan Ethereumille yhtä juhlaa. Suurin osa tuona aikana liikkeelle lasketuista uusista kryptovaluutoista luotiin nimenomaan Ethereumin lohkoketjuun, joten Ethereumin panos markkinoiden räjähdysmäiseen kasvuun oli huomattava. Näinä vuosina Ethereum nousi myös ensimmäistä kertaa koko maailman tietoisuuteen ja useat maailman suurimmista yrityksistä ryhtyivät pohtimaan, miten ne voisivat hyödyntää Ethereumia omassa liiketoiminnassaan.

Mikä on lohkoketju?

Hyvänä uutisena teknologiakammoisille tulee, ettei lohkoketjuja tarvitse ymmärtää perusteellisesti niitä menestysekkäästi käyttääkseen. On kuitenkin hyvä tietää tämän tulevaisuuden kuuman teknologian perusteet, jotta illalliskutsuilla voi sanallisesti näpäyttää kaveria mikäli tämä erehtyy puhumaan asiasta puutaheinää.

Lohkoketju on korruptoimaton digitaalinen hajautettu tietokanta-alusta, jolle voidaan tallentaa kaikenlaisia arvoa sisältäviä transaktioita, ei kuitenkaan pelkästään taloudellisia transaktioita. Lohkoketju toteutuu transaktiolokina, joka jakautuu teknologiaan osallistuvien kesken. Transaktiot voidaan tällöin todentaa monesta eri lähteestä ja niiden perusteella voidaan rakentaa tietokanta. Jotta tietokanta voitaisiin murtaa, tulisi hakkerin päästä sisään lukemattomille tietokoneille samanaikaisesti jotta tämä voisi muuttaa transaktiotietoja. Käytännössä lohkoketju on siis murtovarma tietokanta.

Ether-valuutta

Ethereum palkitsee sitä prosessoivia virtuaalirahalla, joiden yksikköjä kutsujaan ethereiksi. Ether-rahalla voidaan Bitcoinin tapaan käydä kauppaa ja sen hintakehitys on viime kuukausina ollut voimakasta ja volatiilia. Ether-valuutalla mahdollistetaan markkina älysopimuksille (engl. Smart contracts); tarvitset ether-valuuttaa voidaksesi maksaa älysopimuksen toteutuksen ja toisaalta voit ansaita ethereitä kun autat toteuttamaan niitä.

Ethereumin hyödyt

Yksi seuraavista suurista teknologisista askeleista on internetin hajauttaminen, jossa lohkoketju ja Ethereum astuvat mukaan kuvaan. Hajautetussa järjestelmässä kuka tahansa voi osallistua milloin tahansa ylläpitämään ja kehittämään järjestelmää. Samoin järjestelmästä voi milloin tahansa poistua, mutta järjestelmä jatkaa toimimistaan. Hajautetussa järjestelmässä mikään yksittäinen taho ei pysty estämään osallistumista tai sensuroimaan sisältöä. Lohkoketjuteknologia on tällä hetkellä paras olemassaoleva ratkaisu toteuttamaan useiden osapuolten välistä kanssakäymistä ilman keskitettyä valvontaa esimerkiksi valtion toimesta. Ethereumin hajautettu järjestelmä on siis eräänlainen itseohjautuva järjestelmä, joka valvoo omia sopimuksiaan. Minkä tahansa ohjeen ohjelmoitkin Ethereumin älysopimukseesi, voit olla varma että se toteutetaan suunnittelusti, ilman mahdollisuutta korruptiolle, poliittisille näkemyksille, poikkeuksille, lahjonnalle tai ihmisvalvonnalle.

Ethereumia voidaan käyttää esimerkiksi äänestysten järjestämiseen, yrityksensisäisen valuutan toteuttamiseen, sopimusten kirjaamisen, digitaalisen taiteen omistusrekisterin luomiseen,  hajautettujen autonomisten organisaatioiden (DAO) luomiseen ja moneen muuhun.

Hajautetun Ethereum-alustan etuja ovat muun muassa

  • Kolmannet osapuolet eivät voi tehdä muutoksia tietoihin.
  • Sovellukset perustuvat tietoverkkoihin, jotka on rakennettu konsensus-periaatteelle, joten sensuuri on mahdotonta.
  • Ethereumissa ei ole yhtä tiettyä pullonkaulaa ja se on varmennettu kryptogian avulla,  joten sovellukset on suojattu petoksilta ja hakkereilta.
  • Ethereumissa toteutetut sovellukset eivät kaadu koskaan eikä niitä voi laittaa pois päältä.

Mitä on Ethereum louhinta – miksi Etheriä louhitaan?

Suurin osa maailman virtuaalivaluutoista syntyy verkon louhintaprosessien seurauksena, eikä Ethereumin louhinta ole tässä kohtaa poikkeus.

Virtuaalivaluuttojen louhimisena, mainauksena ja louhintana tunnettu tapahtuma kuvaa prosessia, jossa Ethereum-verkkoon kytketyt tietokoneet ympäri maailmaa pitävät yllä kryptovaluutan laskentatehoa. Ethereumia louhitaan n. 36 000 yksikköä päivässä eli suurin piirtein 36 miljoonan arvosta.

Ethereumin louhinta perustuu eräänlaiseen lohkoketjuteknologiaan, jossa ethereum-verkkoon valjastetut tuhannet tietokoneet osallistuvat louhintaprosessiin, josta verkkoon liitetty tietokone vastaanottaa vaivanpalkaksi virtuaalivaluutta etheriä.

Usein luullaan, että Ethereum on itse virtuaalivaluutta, mutta itse asiassa näin ei ole. Ethereum on kokonainen ekosysteemi ja Ether on Ethereumin oma virtuaalivaluutta.

Kyseessä on siis globaali pieni sivutulo, joka on koko maailmassa, kuten myös Suomessa täysin laillista. Laillisuuden lisäksi lohkoketjuihin perustuva louhinta on turvallista, sillä ohjelmiston ja louhintaprosessin suorittamisen hajautuneisuus tekee hakkerointiyrityksistä todella haastavia.

Ethereum louhintalaitteet

Mikäli suunnitelmissasi on mainata ethereumia, kannattaa ihan aluksi kartoittaa oman laitteiston, eli louhintakoneen tehokkuus – riittääkö se? Onko näytönohjaimesi ja prosessorisi ajan hermoilla? Vai sijoitatko mieluummin esimerkiksi FPGA- tai ASIC-louhintakoneisiin?

Laitteiston ostoa suunnitellessa tärkeintä on saavuttaa mahdollisimman hyvä tehokkuuden ja sähkönkulutuksen hyötysuhde. Louhinta on helppoa aloittaa myös ilman laitteistoa ostamalla mainauspaketteja pilvipalvelu Hashflaresta

Ethereumin säilytys

Louhinnan aloituksen jälkeen, tulee seuraavaksi etsiä sopiva ja turvallinen lompakko Ethereumin säilyttämiseen.

Etherin säilytyspaikka tulee olla selvillä ennen Ethereumin louhimista eli mainaamista, sillä louhittu Ethereum tulee siirtää turvalliseen paikkaan saman tien louhinnan jälkeen.

Etsi oikeanlainen pooli

Kun virtuaalivaluutan lompakko on löytynyt, kannattaa tulevan ethereum-louhijan etsiä mainaamispaikaksi pooli, eli eräänlainen “resurssiallas”, jossa ethereumin louhijat osallistuvat yhteistuumin louhintaprosessiin asettaen omat louhintaresurssinsa likoon, jolloin louhijien palkkio riippuu kunkin louhijan luovuttamien resurssien määrästä.

Palkkio maksetaan siis työmäärän perusteella, kun kyseessä on osuus löydetystä lohkoketjusta. Ethereum-louhijan voisi luonnehtia olevan “töissä” tällaisessa poolissa, ja siksi palveluun tulee luoda “worker”-tunnus, jonka avulla louhintapanoksesi suuruus voidaan todentaa.

Poolit eivät ole luonnollisesti täysin ilmaisia, vaan ne veloittavat pienen prosenttiosuuden tuloistasi. Tästä huolimatta louhiminen poolissa on yksin louhimista parempi vaihtoehto, sillä ethereumin louhiminen yksin pienentää todennäköisyyttä osua lohkoketjuun huomattavasti, jolloin louhintavoittojen tienaaminen voi olla hyvin epävakaata.

Lataa Ethereum-louhintaohjelma

Kun olet rekisteröitynyt pooliin, tulee seuraavaksi ladata Ethereum-louhintaohjelma, joka on yleensä ilmainen. Oikean ethereum louhintaohjelman valitsemiseen vaikuttaa muun muassa laitteistosi käyttöjärjestelmä, sekä muutamat muut seikat.

Ethereum-louhintaohjelmaa ladatessa kannattaa olla varovainen; virtuaalivaluuttamaailmassa liikkuu valtavasti erilaisia viruksia. Yleisimpiä ethereumin louhintapooliin käytettyjä ohjelmia ovat Ethermine ja Nanopool.

Kun olet valinnut tarpeitasi parhaiten vastaavan ohjelmiston, asenna ohjelma tietokoneellesi. Kun ohjelma on asennettu, tulee sinun yleensä rekisteröidä ohjelmaan worker-nimesi poolistasi, jonne aiemmin rekisteröidyit. Lisäksi louhintaohjelmaan täytyy rekisteröidä se näytönohjain, jolla louhiminen halutaan suorittaa.

Back to Top