Dogecoin on Litecoiniin pohjautuva kryptovaluutta, joka käyttää maskottinaan shiba-koirahahmoa Doge-meemistä.
Dogecoin on yksi tunnetuimmista ja vanhimmista kryptovaluutoista. Alun perin vitsinä liikkeelle lähtenyt “meemikolikko” on noussut vuosien mittaan yllättävään suosioon. Jopa maailman rikkain mies, Elon Musk, fanittaa Dogecoinia!
Dogecoin on perinteinen kryptovaluutta
Asetetaan Dogecoin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.
Bitcoin on markkinoiden vanhin ja tunnetuin edustaja valuuttakategoriassa. Tosin, nykyisin sen narratiivi on muuttunut suursijoittajien myötä enemmän digitaalisen kullan ja arvonsäilyttäjän rooliin. Bitcoinin jälkeen tulleet kolikot kuten Litecoin, Bitcoin Cash ja Monero edustavat kategoriaa myös hyvin.
Ethereum on puolestaan platformien kuningas. Näitä projekteja kutsutaan myös termeillä ekosysteemi, framework ja ohjelmoitialusta. Ne ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella iOS, Android tai Windows -vertauksia. Muita platformeja ovat mm. Cardano, NEO, EOS, Tron, Zilliqa ja Elrond.
Tokenit luodaan edellä mainittujen platformien sisälle. Niillä on käyttöä (utility) tai hallinnollista roolia (governance) tietyn, rajaton ohjelmiston sisällä. Hyviä esimerkkejä ovat DeFi-maailman tokenit Chainlink, Aave ja Uniswap. Tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua.
Dogecoin on helppo asettaa näillä perusteilla valuuttakategoriaan. Se on luotu aikoinaan Bitcoinin ja Litecoinin pohjilta helppokäyttöiseksi ja nopeaksi digivaluutaksi. Dogecoinilla on muiden valuuttojen tapaan lähinnä yksi merkittävä ominaisuus tai tehtävä, eli digitaalisena vaihdon välineenä toimiminen.
Dogecoinin ticker eli lyhenne pörsseissä on kuvaavasti DOGE. Käydään seuraavaksi läpi hieman projektin historiaa.
Dogecoin sai alkunsa vitsistä
Dogecoinin nimi on peräisin vuonna 2013 syntyneestä Doge-meemistä. Kyseessä on kuva Shiba Inu -rodun koirasta, johon on kirjoitettu Cominc Sans -fontilla sen ajatuksia. Doge on luonnollisesti slangisana koiralle (dog).
Dogecoinin perustaja on Jackson Palmer, joka sai idean uudesta kryptovaluutasta marraskuussa 2013. Hän kirjoitti 28. marraskuuta Twitterissä viestin: ”Investing in Dogecoin, pretty sure it’s the next big thing.”
Palmerin omien sanojensa mukaan, hänellä oli eräänä päivänä selaimessaan auki Coinmarketcap-sivusto sekä viereisessä tabissa Doge-meemi. Kolikon nimi syntyi kuin itsestään coin + doge -sanojen yhdistelmästä.
Vitsi alkoi muuttua todellisuudeksi, kun Palmer rekisteröi dogecoin.com domainin. Samaan aikaan ohjelmoija Billy Markus näki Palmerin luoman Dogecoin-meemikuvan ja otti häneen yhteyttä.
Kannattaa muistaa, että Dogecoinilla ei ole Bitcoinin tapaista kattoa uusille kolikoille. Maailmaan syntyy joka päivä 10.000 uutta Dogecoinia. Se on ollut alusta asti yksikköhinnaltaan hyvin halpa kryptovaluutta.
Miten Dogecoin toimii?
Dogecoin teknologia perustuu Litecoiniin ja on siitä aika suora kopio. Lohkoketjujen kopiointi on aika yleistä, sillä ne perustuvat todella usein avoimeen lähdekoodiin ja kuka tahansa voi tehdä itselleen oman versionsa. Koska Dogecoinin teknologia perustuu Litecoiniin, on se myöskin Proof Of Work konsensusalgoritmiin perustuva kryptovaluutta, eli Dogecoinia voi louhia ja sitä kautta muut tietokoneet ylläpitävät lohkoketjua.
Dogecoinin louhinnassa käytetään algoritmia nimeltä Scrypt, joka on sama algoritmi mitä myös Litecoinissa käytetään. Tällä on aikoinaan yritetty estää louhimisen helppoutta, sillä Scrypt-algoritmilla louhintaan voi käyttää vain tietyn tyyppisiä välineitä. Nykyään etu on kadonnut, sillä teknologia on kehittynyt eteenpäin ja nykyään valmistetut louhintalaitteet pystyvät myös louhimaan Dogecoinia.
Dogecoinissa uusia lohkoja muodostuu minuutin välein ja samalla luodaan 10 000 uutta Dogecoinia, mikä tarkoittaa, että Dogecoin soveltuu hyvin nopeisiin maksutapahtumiin, ja sellaiseen se alunperin luotiinkin. Markus ja Palmer halusivat tehdä yksinkertaisen, hauskan ja halvan tavan suorittaa maksuja.
Dogecoin kurssi
Dogecoinin kurssi on vuosien varrella nähnyt aikamoisia hyppyjä ylös ja alas. 2021 vuoden vaihteessa maailman rikkain mies, Elon Musk, otti Dogecoinin kiikareihinsa, ja alkoi päivittelemään sosiaaliseen mediaan päivityksiä liittyen Dogecoinin tulevaisuuteen. Dogecoinin kurssi on lähes 200 kertainen vuodenvaihteeseen verrattuna, eikä vielä ole ainekaan näkynyt loppua. Joitain spekulointia internetissä on, että 8.toukokuuta 2021 Saturday Night Livessä Elon Musk tulisi puhumaan Dogecoinista, ja hinta lähtisi roimaan laskuun. (Päivitys: näin myös kävi ja Dogecoinin kurssi laski lähes 30%)