23/07/2024

Pörssit ja alustat

Kryptovaluutat ovat olleet vuoden 2021 talousuutisten kuuminta hottia! Monilta ei varmasti jäänyt huomaamatta kun vuodenvaihteessa Bitcoinin hinta lähti rakettimaiseen nousuun. Jos arvonnousu ei muuten näkynyt, niin sosiaalisessa mediassa siitä piti meteiliä yksi jos toinenkin julkisuuden henkilö, etunenässä Teslan perustaja, Elon Musk. Kaikesta tästä on tietenkin seurannut se, että kryptovaluutat ovat nyt erittäin kuumaa kamaa sijoitusmarkkinoilla.

Kaupankäyntiä käydään pörsseissä BTC ja ETH pareilla

Suoria rahatalletuksia hyväksyvät pörssit ovat siinäkin mielessä helppokäyttöisiä koska tämä karsii välistä montakin jopa vaivallista ja turhauttavaa asiaa. Useinmiten asiakas joka haluaa treidata ja käyttää suosituimpia sekä usein myös voluumiltaan korkeampia kryptopörssejä, joutuvat tekemään tai avaamaan tilejä aluksi erillisille kauppapaikoille joiden kautta voidaan ostaa Bitcoineja, Ethereumia tai mahdollista muuta kryptovaluuttaa. (Siinä tapauksessa mikäli asiakkaalla ei ole ennestään hallussa kryptovaluuttoja.)

Tämän jälkeen kun asiakas on saanut ostettua esimerkiksi Bitcoinia tai Ethereumia, joutuu hän lähettämään ostamansa varat kauppapaikalta erilliseen pörssiin. Tämän jälkeen kun asiakas on saanut aluksi ostettua ja lähetettyä kryptovaluutat haluamaansa pörssiin, voidaan aloittaa itse treidaaminen tai muiden altcoinien/kryptovaluutoiden ostaminen.

Pääsääntöisesti kryptovaluutta pörsseissä käydään kauppaa BTC ja ETH pareilla joten FIAT-valuutan (Eurojen) muuttaminen Bitcoineiksi tai Ethereumiksi on oikeastaan pakollista.

USDT (Tether) parit kryptovaluutta pörsseissä

BTC ja ETH parien lisäksi joidenkin kryptovaluuttojen kanssa voidaan käydä kauppaa myös USDT pareilla. USDT (Tether) on oikeastaan treidaajien sekä sijoittajien ns. “turvasatama”, jolloin laskevan markkinatilanteen (Bearish) aikana sijoittajat vaihtavat muut kryptovaluuttansa Tetheriksi.

Tetherin eli USDT:n arvo on sidottuna dollarin kurssiin jolloin yksi Tether vastaa aina yhtä (1$) dollaria. Kun markkinat taas piristyvät, sijoittavat siirtävät Tether omistuksensa taas muihin kryptovaluuttoihin saaden näin ollen taas enemmän haluamaansa kryptovaluuttaa halvemmalla.

Käy kauppaa kryptovaluutoilla netissä

Vaikka Bitcoin onkin kryptovaluutoista se parhaiten tunnettu ja arvokkain, niin sen nousu markkinoilla vetää perässään myös kaikki muut kryptovaluutat suuremman yleisön tietoisuuteen. Osaa tästä sijoittajien kasvavasta kiinnostuksesta onkin kiittäminen tätä kryptovaluuttojen kuningasta. Kaikesta tästä huolimatta pankit kuitenkin kitsastelevat kryptovaluuttojen kohdalla edelleen. Ironista tässä onkin se, että pankit varoittelevat asiakkaitaan kryptoista, mutta samalla investoivat niihin itse isosti. Ei todellakaan lisää niiden luotettavuutta sijoitusneuvojen antajana, eikö? No, onneksi internet tarjoaa meille huomattavasti parempia sijoituspalveluita kuin pankit. Tässä lista muutamista erinomaisista netin kaupankäyntipalveluista, joissa kryptovaluutat ovat osa sijoituskohdevalikoimaa.

  • eToro – yksi maailman suosituimmista kaupankäyntialustoista, jonka kautta kryptovaluuttoihin sijoittaminen on halpaa ja helppoa
  • Plus500 – tarjoaa kaikki suurimmat kryptovaluutat, ja erikoistuu CFD-kaupankäyntiin
  • Capital.com – maailman vanhimpiin kuuluva sijoituspalveluita tarjoava yritys, joka erikoistuu CFD-kaupankäyntiin
  • Libertex – hyvä valikoima kryptovaluuttoja, joilla voi käydä alustalla CFD-kauppaa
  • Revolut – pankkisovelluksena aloittanut rahoituspalvelu, jonka valikoimiin on hiljattain lisätty kryptovaluutat

Eikö ole ihan järkeenkäyvää, että digitaaliseen valuuttaan, kuten kryptovaluuttoihin sijoitetaan netissä? Edellä mainitut kaupankäyntialustat tarjoavatkin huomattavasti enemmän tietotaitoa, sekä sijoitustapoja kryptovaluuttojen kohdalla kuin pankit ikinä. Lisäksi monet niistä panostavat asiakkaidensa, sekä heidän varojensa turvallisuuteen enemmän huomiota kuin perinteiset rahalaitokset. Tämä näkyy esimerkiksi eTorossa, joka vahvistaa kaikki rahansiirrot alustallaan SSL-teknologialla.

Kannattaa kuitenkin huomata, että CFD-kaupankäynti on kaupankäynnin muoto, joka vaatii sijoittajalta jo hieman tietotaitoa, joten siihen erikoistuvat kaupankäyntialustat eivät välttämättä ole parhaita vaihtoehtoja aloittelijoille. Muista myös yksi sijoittamiseen aina sopiva yleisneuvo: älä koskaan sijoita kohteeseen, jota et tunne. Varsinkin kryptovaluuttojen kohdalla kannattaa aina tutustua kyseiseen valuuttaan hieman, ennen kuin lähdet sijoittamaan.

Paras kaupankäyntialusta kryptovaluutoille – ota nämä asiat huomioon

Kryptovaluutat ovat aivan uudenlainen sijoituskohde, ja hyvin erilainen kavalkadi valuuttoja kuin perinteiset valuuttamme. Sen vuoksi niihin sijoittamista harkitessasi on tärkeää, että valitset kaupankäyntialustan oikein. Hyvä kaupankäyntialusta tukee sinua sijoittaessasi, ja mahdollistaa parhaiden sijoituspäätösten tekemisen esimerkiksi tarjoamalla päätösten tueksi erilaista dataa. Lisäksi olisi tottakai hyvä, jos palvelun sijoitusvalikoimasta löytyy muutakin kuin vain kryptovaluuttoja. Esimerkiksi osakkeet, rahastot ja valuutat ovat helppoja tapoja laajentaa sijoitusportfoliotasi kryptovaluuttojen jälkeen. Kiinnitä huomiota myös näihin asioihin:

Käytön helppous

Se, että ymmärrät mistä kaupankäyntialustalla puhutaan, ja mitä mistäkin painikkeesta tapahtuu on tietenkin ensiarvoisen tärkeää kun aloitat sijoittamisen uudessa palvelussa. Siksi onkin tärkeintä, että palvelu on helppokäyttöinen ja selkeä. Selkeyttä tottakai lisää se, että kaupankäyntialusta on saatavana suomenkielisenä. Tämä onkin mahdollista myös monilla kansainvälisillä alustoilla. Lisäksi se, että kaupankäyntialusta on helppo käyttää vähentää virheiden tekemisen riskiä, sillä tiedät koko ajan mitä olet tekemässä. Siksi lyhyet ja ytimekkäät opastustekstit auttavat sinua sijoitusmatkasi aloittamisessa pitkiä jaaritteluja paremmin.

Palvelun hinnat

Tiedämme mitä sijoittaminen voi pahimmillaan maksaa, varsinkin jos olemme joskus sijoittaneet pankin kautta. Tällöin maksat sijoittamiseen käyttämäsi summan lisäksi palvelumaksuja, säilytysmaksuja, valuutanvaihtomaksuja, nostomaksuja, tietenkin verot, sekä mahdollisesti jopa salkunhoitajasi vuosibonuksen. Tiesitkö, että pystyt välttämään näistä maksuista 90 prosenttia sijoittamalla netin kaupankäyntipalveluiden kautta?

Kyllä vain! Netissä sijoittaessasi monet palvelut eivät veloita mitään maksuja esimerkiksi tilin avaamisesta palveluun, rahan tallettamisesta, eivätkä välttämättä edes kaupankäynnistä sinänsä. Esimerkiksi eTorossa voit käydä osakekauppaa ilman minkäänlaisia välityspalkkioita, ja kryptovaluutoilla käytävästä kaupankäynnistäkin maksat vain spreadin. Itse sijoittaminen ei maksa sinulle mitään. Muista kuitenkin, että sijoitustuotot ovat verotettavaa tuloa, ja sinun on ilmoitettava verot itse.

Talletukset ja nostot

Netin kaupankäyntialustoilla sijoittaessasi sinun on aina talletettava sijoitustilillesi perinteistä valuuttaa, jotta voit ostaa kryptovaluuttaa tai mitä tahansa muuta sijoituskohdetta. Rahan tallettaminen on yleensä automaattinen osa rekisteröitymisprosessia, minkä lisäksi se on netissä useimmiten täysin ilmaista. Myös nostot on helppo tehdä netin kaupankäyntialustoilta. Ota kuitenkin huomioon, että useimmat kaupankäyntipalvelut veloittavat nostoista pieniä summia. Veloitussummat vaihtelevat muutamasta prosentista muutamaan dollariin.

Turvallisuus

Varsinkin kun kyseessä ovat kryptovaluutat, turvallisuus on sellainen asia, josta ei kannata tinkiä. Myös tästä syystä netin kaupankäyntialustat ovat parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi pankkisi. Ne tietävät ja tuntevat netin tuomat vaarat, kuten hakkereiden tietojenkalastelukampanjat, ja ovat siksi varautuneet niihin aivan eri tasolla. Lisäksi rahansiirrot on alustoilla yleensä suojattu erikoisteknologialla, ja monet kaupankäyntialustat tarjoavat esimerkiksi kryptovaluuttojen säilytykseen niin sanottuja offline-lompakoita, joihin hakkereilla ei ole mitään mahdollisuutta päästä käsiksi. Rekisteröitymisen yhteydessä alustat myös pyytävät sinua tunnistautumaan esimerkiksi passikopion kautta, ja jos et tunnistaudu, et pysty myöskään treidaamaan alustalla.

Back to Top