23/05/2024

Litecoin

Litecoin on yksi maailman vanhimmista ja suosituimmista kryptovaluutoista. Litecoin julkaistiin vuonna 2011. Litecoinin perustaja on Charlie Lee -niminen henkilö, joka työskenteli ennen Litecoinin perustamista Googlen palveluksessa. Litecoin on teknisesti muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lähes identtinen Bitcoinin kanssa. Litecoinin lohkoketjussa testataan usein Bitcoiniin tulevaisuudessa tehtäviä uudistuksia. Litecoin on siis ikään kuin Bitcoinin kevyempi versio. Mikäli Bitcoin on digitaalista kultaa, niin Litecoinia voidaan puolestaan pitää digitaalisena hopeana.

Tällä hetkellä litecoineja on maailmassa noin 65 miljoonaa. Litecoinien maksimimäärä puolestaan on 84 miljoonaa kappaletta. Uusia litecoineja syntyy maailmaan aina uuden lohkon louhinnan yhteydessä. Litecoinin lohkoketjussa uusi lohko louhitaan noin 2,5 minuutin välein ja siitä saatava louhintapalkkio on tällä hetkellä 12,5 litecoinia. Louhintapalkkio on Litecoinin lohkoketjussa oleva ominaisuus, joka säätelee uusien litecoinien syntytahtia. Litecoinin louhintapalkkio puoliintuu aina 840 000 lohkon välein ja tyypillisesti tähän kuluu aikaa noin neljä vuotta. Litecoinin tapauksessa louhintapalkkon puoliintuminen tarkoittaa sitä, että markkinoille tulee aina neljän vuoden välein aiempaa vähemmän uusia litecoineja. Litecoinin puoliintuminen on Bitcoinin tapaan lohkoketjun sisään ohjelmoitu ominaisuus, jonka tavoitteena on ehkäistä inflaatiota sekä pitää litecoinien kokonaismäärä vakaana.

Litecoinin lohkoketjun ylläpitotyö on louhijoiden vastuulla. Louhijat luovuttavat tietokoneidensa laskentatehoa Litecoinin verkolle. Louhinnan pääasialliset tehtävät ovat Litecoinin lohkoketjussa tapahtuvien transaktioiden vahvistaminen sekä uusien litecoinien luominen. Korvauksena tästä työstä louhijat saavat itselleen pienen osan uuden lohkon myötä saatavasta louhintapalkkiosta. Louhinta on Litecoinin verkolle elintärkeää, sillä ilman louhijoita ei olisi myöskään Litecoinin verkkoa.

Litecoinin kehitystyöstä on vastuussa tänä päivänä Litecoin Foundation -niminen voittoa tavoittelematon organisaatio. Litecoinin perustaja Charlie Lee toimii tänä päivänä Litecoin Foundationinin johdossa ja on omalla panoksellaan vaikuttamassa merkittävästi Litecoinin kehityssuuntaan.

Litecoinin historia

Litecoinin perustaja Charlie Lee on ollut erittäin suuressa roolissa projektissa aina sen alkuajoista lähtien. Litecoinin voidaankin sanoa henkilöityvän erittäin vahvasti Charlie Leen ympärille. Charlie Lee valmistui vuonna 2000 tietojenkäsittelytieteen maisteriksi MIT:stä, joka on yksi maailman arvostetuimmista teknillisistä korkeakouluista.

Valmistumisensa jälkeen Lee siirtyi Googlen palvelukseen, jossa hän työskenteli yli kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2011 kryptovaluuttamaailma imaisi Leen mukanaan ja hän alkoi kiinnostua Bitcoinista toden teolla. Lee huomasi pian, että Bitcoinin rinnalla olisi tilausta uudelle kryptovaluutalle. Charlie Leen perustama Litecoin aloitti lopulta toimintansa vuoden 2011 lokakuussa. Charlie Lee loi siis Litecoinin suhteellisen nopealla aikataululla. Monet ovat syyttäneet Leetä Bitcoinin koodin kopioinnista, mutta tässä ei sinällään ole mitään väärää, sillä Bitcoin on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joka on kaikkien vapaassa käytössä. Litecoin sai heti perustamisestaan lähtien erittäin hyvän vastaanoton ja se on vakiinnuttanut asemansa maailman suurimpien kryptovaluuttojen keskuudessa.

Charlie Leen tavoitteena oli alusta alkaen luoda Litecoinista Bitcoinia nopeampi ja nimensä mukaisesti kevyempi kryptovaluutta. Se, miten hän tässä onnistui selviää seuraavassa kappaleessa, jossa käsitellään Litecoinin ja Bitcoinin välisiä eroja.

Miten Litecoin arvo määräytyy?

Litecoinin kurssiin vaikuttavat monet eri tekijät. Pääasiassa hintaan vaikuttaa kysyntä ja tarjonta, sekä tulevaisuudenodotukset. Jos sijoittajat uskovat, että Litecoin tulee kehittymään tulevaisuudessa, ja onnistuu keräämään huomiota, voi sen hinta nousta paljonkin.

Kurssiin vaikuttaa myös tarjonnan määrä. Litecoineja on lähtökohtaisesti markkinoilla on tarjolla enemmän Litecoinia, kuin esimerkiksi Bitcoinia, jonka vuoksi voikin mennä aikaa ennen kuin Litecoin nousee samalle tasolle kuin Bitcoin. Vuonna 2017 Charlie Lee myi lähes kaikki omistamansa Litecoinit, jonka vuoksi tarjonta markkinoilla lisääntyi, ja Litecoinin kurssi tippui.

Litecoinia pidetään Bitcoinin seuraajana, ja tarkastellessa hintakehtitystä voimme nähdä korrelaation Bitcoinin ja Litecoinin hinnan välillä. Usein yleiset trendit kryptomarkkinoilla vaikuttavat Litecoinin hintaan, joten on hyvä idea seurata koko markkinaa eikä vain Litecoinia. Myös esimerkiksi koronakriisi vaikutti negatiivisesti Litecoinin hintaan, ja Litecoin hinta putosi noin 60 dollarista 40 dollariin vuoden 2020 alussa.

Litecoin louhinta

Litecoin louhiminen on myös hyvä keino hankkia Litecoineja. Louhiminen tarkoittaa käytännössä algoritmeja, joita mainareiksi kutsutut louhijat ratkaisevat. Käytännössä nämä algoritmit ovat monimutkaisia ongelmia, aivan kuten vaikeita sudokuja. Jos mainari ratkaisee tämän, saa hän palkkioksi kirjoittaa lohkon lohkoketjuun sekä lohkon verran litecoineja.

Back to Top