Fiat-raha tarkoittaa vaihdannan välinettä, jolla ei ole itseisarvoa ja jonka arvo perustuu hallinnon luomiin säännöksiin tai lakeihin sen olemisesta laillinen maksuväline. Termi tulee latinan sanasta fiat, joka on latinankielisen fīō-verbin konjunktiivimuoto: ”tulkoon” tai ”tapahtukoon”.
Mikään arvovaltainen taho ei ole virallistanut fiat-rahalle täsmällistä määritelmää, mutta melko vakiintunut merkitys sillä on. Termi tarkoittaa maksuvälinettä, jota Robinson Crusoe saarellaan ei voisi käyttää mihinkään. Sitä ei voi syödä eikä juoda, eikä siihen voi pukeutua, toisin kuin vaikka oravannahkoihin. Liikkeeseen laskijan ei odoteta lunastavan euroja tai kruunuja jalometalleilla tai millään muullakaan. Nykyinen raha, ainakin setelit, on juuri tällaista. Keskuspankki ei nykyään vaihda seteleitään mihinkään konkreettiseen hyödykkeeseen.
Fiat-raha ja kultaongelma
Kun valtio siirtyy pois kultakannasta fiat-standardiin, se lisää olemassa olevien ”rahojen” kokonaismäärää. Hyödykerahojen kuten kullan ja hopean lisäksi nyt kukoistavat itsenäiset rahat, joita kukin valtio ohjaa määräämillään fiat-säännöillä. Ja aivan kuten kullalla ja hopealla on vaihtokurssi vapailla markkinoilla, markkinat luovat vaihtokurssit kaikille erilaisille rahoille. Fiat-rahojen maailmassa jokainen valuutta, jos sen sallitaan, tulee kellumaan vapaasti suhteessa kaikkiin muihin valuuttoihin. Olemme nähneet, että minkä tahansa kahden rahan vaihtokurssi asettuu linjaan niiden suhteellisten ostovoimapariteettien kanssa, ja nämä puolestaan määrittyvät valuuttojen vastaavien kysyntöjen ja tarjontojen perusteella. Kun valuutta muuttaa olemustaan kultakuitista fiat-paperiksi, usko sen vakauteen ja laatuun horjuu ja sen kysyntä laskee. Lisäksi, nyt kun se on irrotettu kullasta, valuutan paljon suurempi määrä suhteessa aikaisempaan kultatakaukseen käy ilmeiseksi. Kultaa suuremmalla tarjonnalla ja alhaisemmalla kysynnällä sen ostovoima, ja näin ollen sen vaihtokurssi, laskee nopeasti suhteessa kultaan. Ja koska valtio on luonnostaan inflatorinen, se tulee jatkamaan heikkenemistään ajan kuluessa.
Rahajärjestelmä
Valuutan arvo on aikoinaan taattu kullalla. Kulta säilöttiin pankin holvissa ja kun ihminen meni pankkiin hakemaan kullan pois, hänen tuli näyttää kuitti kassalla. Tämä kuitti oli seteli. Tämä seteli oli taattu kullalla, joka holvissa oli ja sen verran, mitä ihmisellä kyseisiä seteleitä oli, sen verran hänellä oli myös kultaa. Tuolloin ihmiset pystyivät luottamaan siihen, että kyseisellä setelillä, eli kuitilla, oli jotain arvoa. Näitä seteleitä ei pystytty painamaan yhtään enempää, kuin mitä kultaa oli. Tuolloin rahajärjestelmässä puhuttiin kultakannasta ja tämän jälkeen siirryttiin osittaiseen kultakantaan. Osittaisessa kultakannassa joidenkin maailman valuutoiden arvo perustui dollariin eikä kultaan. 1971 dollari irrotettiin kokonaan kultakannasta, jolloin siirryttiin nykyiseen rahajärjestelmään eli Fiat -rahajärjestelmään.
Meidän euro on Fiat -valuuttaa. Yleensä rahajärjestelmä on muuttunut noin 30-40 vuoden välein, mutta nyt Fiat -järjestelmä on ollut jo melkein 50 vuotta. Olemme siis yliajalla. Tästä herääkin kysymys, onko lähivuosina tulossa muutoksia rahajärjestelmän suhteen?
Onko uusi rahajärjestelmä sellainen, joka perustuu kryptovaluuttoihin?