20/04/2024
Tasapainoita oma taloutesi ajoissa

Tasapainoita oma taloutesi ajoissa

Oletko koska viimeksi tarkastellut omaa talouttasi ja sen tilannetta? Oletko tehnyt oman tulo ja menoselvityksen vain sen vuoksi, että tietäisit oikeasti minne taloutesi rahat menevät, ja kuinka paljon sinulla oikeasti olisi mahdollisuus sijoittaa tai laittaa kiinni harrastuksiin?

Tee oma talousselvitys rauhassa

Miten sitten voit tehdä oman taloutesi selvityksen, ilman sen suurempia ongelmia? Tee se ajan kanssa. Itseasiassa tee se yhdessä kuukaudessa. Seuraa kuukauden ajan mitä laskuja sinulle tulee, listaa ne ja kerää kaikki kauppakuittisi ja polttoainekuitit kasaan ja katso kuukauden jälkeen, millainen kuukautesi on. Varsinkin osamaksujen ja lainojen kohdalla erottele myös varsinainen osamaksu, korot sekä muut kulut. Monelle jo pelkästään lainansiirto toiseen pankkiin voi tuoda suuriakin säästöjä kuukaudessa. Tai toisaalla voi monen pienen osamaksun pois maksaminen yhdellä yhdistelmälainalla tuoda niitä odottamattomia säästöjä jopa kymmeniä euroja kuukaudessa.

Totta kai oman talouden kulut vaihtelevat kuukaudesta toiseen, mutta tällaisen kuukausiselvityksen ideana on kartoittaa kaikki ne kuukauden ”pakolliset” kulut, jotka tulevat jokatapauksessa, teet itse sitten mitä tahansa – olet lomalla tai töissä tai opiskelemassa. Eikä talousselvityksessä olekaan tarkoitus saada sentilleen oikeata tulosta, vaan itselle näkemys siitä, minne ne omat tulot menevät, ja jääkö kuukaudessa rahaa myös säästämiseen.

Talouden tasapainoittaminen

Talouden tasapainoittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että turhat kulut poistetaan omista menoista. Niitä voivat olla erilaisten osamaksujen kulut, mutta myös mahdollisesti kuukausittaiset tilaukset palveluista, joita et enää käytä, mutta jotka ovat vain jääneet elämään kaikkien muiden laskujen joukkoon. Tiedätkö esimerkiksi kuinka monen suoratoistokanavan kuukausimaksuja maksat, ja meneekö niistä joku toistensa kanssa päällekkäin? Monella taloudella saattaa olla näitä muutaman euron kuukausisopimuksia vaikka minne netti-ja mobiilipalveluihin, joita ei itse edes muista, siksi tehtäessä tuota omaa talouselvitystä, kannattaa tarkastaa myös ne ovat mahdolliset luottokorttilaskut ja niiden laskutiedot rivi kerrallaan.

Monet meistä ei edes ajattele osamaksuja lainoina, vaan keinona hankkia tavaroita edullisesti. Monissa sopimuksissa kuitenkin lukee, että tuote on sinun vasta kun olet maksanut koko osamaksuvelan takaisin myyjäliikkeelle, siksi edellä mainittu yhdistelmälaina saattaa olla hyväkin tapa sekä tasapainoittaa omia menoja, mutta myös saada selvyys, kuinka paljon sitä on tullut ostettua osamaksuluotoilla – yhdistämällä ne yhdeksi, näet heti kuinka paljon velkaa on aina jäljellä ja maksat useamman osamaksun sijasta yhtä maksua kuukaudessa.

Lisää tuloja vai vähemmän menoja

Jos talousseuranta sitten kertoo tuloksena, että taloudessasi on menoja enemmän kuin tuloja – on aika ryhtyä toimeen. Suomalaisilla normaalisti isoimmat kulut liittyvät asumiseen, työ-ja opiskelumatkoihin ja ruokakuluihin, mutta näiden lisäksi taloudessa voi olla paljon sellaisia kuluja, joista voidaan säästää. Me saatamme harrastaa jotain, jonka kuluissa voidaa säästää, tai teemme jotain muuta kuukausittain, jonka voimme laittaa tauolle. Säästäminen onnistuu myös suunnittelemalla asioita kuten ruoka, etukäteen.

Toinen vaihtoehto on tietenkin ansaita enemmän. Haluatko ottaa toisen työn, tai tehdä enemmän töitä nykyisessä, vai onko sittenkin säästäminen ainoa reitti? Säästäminen voi onnistua myös muuttamalla toiselle paikkakunnalle – kenties työn tai oikeasti edullisemman asuminen perässä – Suomessakin on suuria alueellisia eroja, kuinka paljon asuminen maksaa.

Rahaa sijoittamiseen

Oma talousselvitys antaa kohtuullisen näkemyksen siihen, kuinka paljon voit myös sijoittaa kuukaudessa, tai kuinka paljon voit laittaa säästöön. Mihin sitten sijoitat, on sinusta itsestäsi ja omasta riskitasostasi kiinni. Me suosittelemme hajauttamista sekä ajallisesti että kohteellisesti – koskaan ei kannata laittaa kaikkia sijoituksia ns. yhteen koriin, vaikka se kori saattaisi välillä mennäkin oikeaan suuntaan. On myös hyvä mahdollisuuksien mukaan harkita lyhyen ja pitkän aikavälin sijoituksia – lyhyet esimerkiksi ovat hyviä siinä, että ne on mahdollista likvidoida nopeasti, jos omassa taloudessa tulee äkillinen tarve – kun taas pitkät sijoitukset ovat usein vakaampia, mutta myös vaativat pidemmän aikavälin, kuten asuntosijoittaminen.

Suosittelemme, tee oma selvityksesi vaikka heti ensi kuussa.

Vastaa

Back to Top