Komeita kurssinousuja tarjoavat kryptovaluutat kiinnostavat sijoittajia entistä enemmän, mutta maltti on valttia. Bitcoin on suosituin kryptovaluutta ja se mielletään usein digitaaliseksi kullaksi. Pikavoittojen sijaan se kannattaa mieltää pitkäaikaisemmaksi sijoituskohteeksi ja ostaa se luotettavalta kotimaiselta toimijalta, painottavat turkulaisen Northcrypton asiantuntijat.
Osakekurssit ovat heiluneet viimeisen kahden vuoden aikana varsin rajusti molempiin suuntiin. Vaikka suurimmista pudotuksista on toivuttu lopulta nopeasti, on entistä useampi sijoittaja alkanut hakea osakkaiden ja rahastojen rinnalle uusia sijoituskohteita.
Tämä on nähty selkeästi myös turkulaisessa kryptovaluuttoja välittävässä Northcryptossa. Sen asiakasmäärät ja liikevaihto ovat kiivenneet tänä vuonna nopeasti ylöspäin.
– Myös yhteydenottoja on tullut selvästi aiempaa enemmän ja sama trendi näyttää jatkuvan, toimitusjohtaja Ville Runola toteaa.
Liikkeellä ovat tavallisten piensijoittajien lisäksi muun muassa yritykset ja yrittäjät. Syykin on kuulemma selvä: osakekurssien vaihteluista huolimatta yleisimpien kryptovaluuttojen arvo on palannut aallokoiden jälkeen tukevasti plussalle.
– Esimerkiksi marraskuun lopulla niiden keskimääräinen kurssinousu oli koko vuoden osalta yli 100 prosentin luokkaa, yhtiön operatiivinen johtaja Miikka Laukkanen kertoo.
Pienet edellä ja isot perässä
Kaksikon mukaan kurssinousua ruokkii kryptovaluuttojen jatkuvasti paraneva uskottavuus yhtenä vaihdon välineenä.
Vielä muutama vuosi sitten niihin sijoittivat lähinnä pikavoittoja hakeneet riskinottajat ja sijoitusammattilaiset. Nyt kryptovaluuttoja alkaa sujahdella myös pitkäjänteisemmän sijoitussihdin omaavien salkkuihin.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa bitcoinia hankkivat taseisiinsa uudemman polven teknologiayritykset, mutta niiden mahdollisuuksista ovat kiinnostuneet myös Visan kaltaiset perinteiset instituutiot. Konkreettisimmin niiden edut realisoituvat kehittyvissä maissa, joissa se voi olla ainoa arvonsa jollain tavoin säilyttävä valuutta.
– Esimerkiksi El Salvadorissa Bitcoinista tuli tänä syksynä jo virallinen valuutta. Itse uskon, että suurten yhdysvaltalaisten yritysten ja sijoittajien kryptokiinnostus tarttuu hiljalleen myös eurooppalaisiin ja suomalaisiin toimijoihin, Runola toteaa.
Tutki ja perehdy ennen ostopäätöstä
Kryptovaluuttojen, kuten esimerkiksi Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin tai erilaisten meemikolikoiden arvo määräytyy pelkästään kysynnän ja tarjonnan perusteella.
Se voi monia vielä hirvittää, mutta Northcrypton asiantuntijoiden mielestä kryptovaluuttoihin kannattaa suhtautua kuten muihinkin sijoituskohteisiin.
– Ostoksille pitää lähteä vasta sitten, kun on perehtynyt sijoituskohteeseen riittävästi. Harva ostaa osakkeita tai rahastojakaan ottamatta niistä ensin selvää, Runola muistuttaa.
Toinen perussääntö on hänen mukaansa maltti, joka sekin on suoraan aloittelevan osakesijoittajan abc-kirjasta.
– Alkuun kannattaa lähteä pienin panoksin ja seurailla tilannetta. Kokemuksen ja ymmärryksen karttuessa sijoitusta voi sitten kasvattaa, Runola opastaa.
Kolmaskin ohje on tuttu sijoittamisen perussääntö. Panokset kannattaa asettaa aina niin, etteivät mahdolliset tappiot rasita kohtuuttomasti omaa taloustilannetta.
– Lyhyen aikavälin kurssivaihtelut voivat olla molempiin suuntiin hyvinkin voimakkaita ja kryptovaluuttoja tulee tarkastella myös pidempiaikaisena sijoituskohteena, Miikka Laukkanen lisää.
Tarkkuus kannattaa myös välittäjävalinnassa
Perinteiset pankit eivät kryptovaluuttoja vielä tarjoa, mutta verkkomaailmassa kauppiaita on ruuhkaksi asti. Myös sähköpostien ja some-kanavien kautta tuleva suoramainonta on aktiivista. Ostoksilla kannattaa Laukkasen ja Runolan mukaan olla tarkkana, sillä ripeästi kasvavalla markkinalla on monenlaisia toimijoita – myös pelkkiä huijareita.
Pahimmillaan valuuttakaupoissa voi menettää rahansa saamatta vastineeksi ensimmäistäkään kryptolanttia.
– Toivomme, että kuluttajat ovat tarkkana palveluntarjoajaa valitessaan. Alalla on valitettavasti myös paljon huijareita, joiden tarkoituksena on viedä tietämättömiltä kuluttajilta rahat. Esimerkiksi liian hyvältä kuulostavat tuottolupaukset ovat usein merkki tällaisesta toiminnasta, Laukkanen toteaa.
Northcrypton välityspalvelu on rakennettu mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja luotettavaksi. Turkulaisyhtiö on myös Finanssivalvontaan rekisteröity toimija.
Tällä hetkellä sen verkkopalvelussa voi ostaa ja myydä Bitcoinia, Ethereumia, Chainlinkia, Aavetta sekä Litecoinia.
– Tavoitteemme on tuoda kryptovaluutat kaikkien ulottuville ja tehdä niistä yksi arkinen sijoituskohde vaikkapa perinteisen rahastosäästämisen rinnalle. Näitä kuukausisäästäjiä on asiakkaissa yhä enemmän, sillä alkuun pääsee jo 10 eurolla kuukaudessa, Runola kertoo.
Teksti: Timo Sormunen