15/09/2024
Kryptot ja sijoittaminen 2020-luvulla

Kryptot ja sijoittaminen 2020-luvulla

Monet piensijoittajat ovat aloittaneet oman sijoittamisen jollakin näistä perussijoittamistavoista:

  • asuntosijoittaminen
  • rahastot
  • osakkeet

Asuntosijoittajaksi saattaa ryhtyä sellaiset, joilla on jo oma asunto, ja jonkinverran remonttitaitoja. Television erilaiset asuntojen remppaohjelmat ja asuntojen myyntiohjelmat, ovat lisänneet ajastusta siitä, että asuntosijoittaminen voisi tarkoittaa kiinteistöjen kunnostamista ja myymistä, eikä vain vuokra-asuntojen hallinnointia tai vastaavaa. Toisaalta myös muut erilaiset omaisuuserät ovat nousseet esille sijoitusvaihtoehtoina: arvokellot, kulta, timantit ja erilaiset keräilykohteet ovat varmaan sinullekin tuttuja. Mutta oletko miettinyt, mihin muuhun voisit sijoittaa? Etsitkö varmaa sijoituskohdetta, vai oletko valmis kuluttamaan enemmän aikaa sijoituksiisi, ja samalla ottoman kenties selvästi suuremman riskin?

Me esimerkiksi sijoitimme testiä pariin kryptovaluuttaan ja avasimme oman kryptovaluuttatilin, jonka yhteydessä on myös tavallinen FIAT-valuutta tili. Esimerkki hankkeessa testaamme markkinoita ja kryptovaluuttaan sijoittamista – meillä on nyt Cardanoa ja Shiba Inua lompakossa ja sijoituksen arvo on hetkellisesti -20%, mutta olemmekin aiemmin enemmän rahastosijoittajia.

Jos kryptot ovat vähemmän tuttuja, kannattaa testata meidän julkaisemaa helppoa kryptovaluuttapeliä.

Rahastosijoittaminen ja muut

Omaa sijoittamista ajatellessa on tärkeä pointti miettiä sitä omaa ajankäyttöä. Jos tiedät, että et aio käyttää paljonkaan aikaa sijoituksia miettiessä, silloin joko pankin tai pankkiiriliikkeen tai sijoituspalvelun rahastosopimus on hyvä vaihtoehto. Sillä sitoudut sijoittamaan rahastoihin kuukausittain, jolloin saat sekä ajallisen hajautuksen että kohdehajautuksen, ja voit kuitenkin myös tehdä omia suoria rahastomerkintöjä.

Vähemmän aikaa viikoittain vievä tapa on myös erilaiset keräilyesineet ja niillä kaupan käyminen. Näissä arvon määrittelevät aluksi erikoisuus eli määrät, ja ikä, sekä mistä tai kuka esineen on tehnyt – mutta näissä voi olla myös liikkeellä väärennöksiä. Tähän on tullut lisämahdollisuutena nyt NFT tuotteet eli tarkkaan määrään rajatut ja lohkoketjujen kautta varmennetut omistukset – joista on maksettu jopa miljoonia, mutta joiden tulevaisuudesta on jo varoitettu.

Varaa aikaa

Jos sitten haluat lähteä oikeasti sijoittamaan aktiivisesti osakemarkkinoille tai vaikkapa edellä mainituille kryptomarkkinoille tai hinnanerotusmarkkinoille – varaa aikaa, ja opiskele alaa ja käyttämääsi kauppa-alustaa. Esimerkiksi kansainvälisillä osakemarkkinoilla on paljon uusia palveluita ja palvelualustoja kuten Nordnet, mutta osakemarkkinoilla tarvitaan suorien ostomääräysten ja myyntitoimeksiantojen ohella huomattavasti enemmän aikaa kuin rahastomarkkinoilla. Ja vastaavast kryptot ja hinnanerotusmarkkinat vaativat vielä enemmän tarkkaavaisuutta ja aikaa kuin osakemarkkinat – osakemarkkinoillakin voi tapahtua nopeita muutoksia, mutta kryptoissa ne voivat olla päivittäisiä ja helposti useita kymmeniä prosentteja!

Kryptavaluutat saattavat olla osa tulevaisuuden maksujärjestelmiä, mutta tällä hetkellä niihin kannattaa suhtautua tietynlaisella varauksella. Markkinoilla on saatavissa isojakin voittoja, mutta emme suosittelisi sijoittajan lähtevän ainoastaan kryptoja jahtaamaan, osana isompaa portfoliota sen sijaan kryptot mahdollistavat mielenkiintoisen mahdollisuuden, aivan kuten NFT ja muut lohkoketjuteknologiaa hyödyntävät mahdolliset uudet sovellukset ja innovaatiot.

Mobiilisti sijoittamaan

Miten sitten käytännössä? No aivan kuten pankkimaailmoissa ovat käytännöt muuttuneet, ja kaikki on entistä enemmän siirtynyt nettiin ja mobiiliin, ovat myös suurin osa sijoituspalveluista siirtyneet mobiiliin. Sijoitat sitten kansainvälisesti osakkeisiin, tai omistat kryptoja tai pelaat vaikka pokeria tai lyöt urheilukohteista vetoa, ne ovat kaikki mahdollista mobiilisti, entistä nopeammin ja sujuvammin.

Itselläni löytyy omasta puhelimesta niin pankkien sovellukset, kuin pelisovellukset kuin kryptolompakot, enkä pidä itseäni edelläkävijänä, vaan tavallisena keskivertoa varovaisempana mutta myös kokeilunhaluisena sijoittajana- millaisena sijoittajan pidät itseäsi?

Riskitasosi: matala – keskiverto- korkea

Ajankäyttösi: mahdollisimman vähän – kohtuullisen aktiivisesti – päivittäin

Rahoitus: hyvä peruskassa, vakityö – ei peruskassaa, yrittäjä

Sijoitushistoria: aloittava – harrastaja – pitkäaikainen sijoittaja – ammattilainen

Mielenkiinto ja tavoitteet: säästäminen – maltillinen tuotto – tuotto ja harrastaminen

Jos sinulta nyt kysyttäisiin, osaisitko luetella useamman Helsingin pörssin pörssilistatun yhtiön, vai esimerkiksi eToron kryptovaluutat? Älä kuitenkaan koskaan laita kaikkia munia samaan koriin!

2 thoughts on “Kryptot ja sijoittaminen 2020-luvulla

Vastaa

Back to Top