15/09/2024
Kiina haluaa hallita maailman kahden biljoonan dollarin kryptomarkkinoita

Kiina haluaa hallita maailman kahden biljoonan dollarin kryptomarkkinoita

Maailman suuret – eli Kiina ja USA kamppaileva tosissaan kryptomarkkinoiden myrskyissä.

Sijoittajat ovat järkyttyneitä siitä volatiliteetista mikä markkinoilla velloo samalla, kun kaksi suurinta taloutta – Yhdysvallat ja Kiina – pyrkivät tiukentamaan otettaan Bitcoinista ja muista digitaalisista valuutoista.

Kyse ei ole siitä, että Kiinan kaltaiset hallitukset kieltävät kryptovaluutat,  koska ne välttämättä odottavat teknologian epäonnistuvan. Ne haluavat johtaa kokeilua, jossa on mahdollisesti biljoonia dollareita pelissä.

Viimeisimmällä siirrolla Kiina liittyy pieneen luetteloon kansakunnista, jotka ovat kryptojen kieltäjiä. Ja se on täysin vastakkaista kuin El Salvadorissa, joka  hyväksyi Bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi tänä vuonna, ja jota libertaristit ja Bitcoin-uskovat ylistivät. Yhdysvalloissa, jossa kryptokauppa on sallittua, mutta sääntelyviranomaiset katsovat tarkasti, jotkut näkevät tässä Kiinan mallissa mahdollisuuden.

Tämän monivaiheisen taistelun monien ulottuvuuksien ymmärtäminen markkinoiden hallinnasta on avainasemassa miljoonille sijoittajille, jotka haluavat rahastaa kryptovillitystä. Taistelun on määrä heijastua maailmanlaajuisen rahoitusjärjestelmän kautta, jossa joka päivä tulee uutisia tuotteista, kuten Bitcoinin pörssilistatuista rahastoista, omituisesti nimetyistä digitaalisista rahakkeista ja NFT-varoista.

Laajemmin taistelu vaikuttaa myös sosiokulttuurisiin keskusteluihin kaikesta ilmastonmuutoksesta eriarvoisuuteen ja kaupasta fiat-valuuttoihin. Se, miten maailman kaksi suurinta taloutta – Yhdysvallat ja Kiina – pärjäävät markkinoiden valvontapyrkimyksissä, vaikuttaa todennäköisesti kaikkein kauaskantoisimmin.

Kryptosta on tullut liian suuri sivuutettavaksi, bitwise asset managementin sijoitusjohtaja Matt Hougan sanoi. Viisi vuotta sitten, ainakin sääntelijöiden mielessä, ihmiset pukeutuivat huppareihin, pelasivat Dungeons & Dragonsia ja kävivät kauppaa keskenään. Tänään se on 2 biljoonan dollarin teollisuus ja jokainen suuri Wall Streetin pankki auttaa sijoittajia saamaan sille altistumisen, ja nyt heidän on käsiteltävä sitä.

Kiinan oma evaluutta

Kiina ravisteli rahoitusmarkkinoita tällä viikolla ilmoittamalla, että kaikkia kryptoihin liittyviä liiketoimia pidetään laittomina, mikä vastaa vähemmän lopullisia poissulkemisia vuodelta 2013, jotka mursivat alkuperäiset kolikkotarjoukset, kryptopörssit ja kryptovaluutan louhinnan – joissa siitä oli tullut maailman johtava.
Sen sijaan Kiinan hallitus pyrkii vapauttamaan oman kryptovaluuttansa. Se on yksi 81 maasta, jotka tutkivat omia digitaalisia valuuttojaan, luettelo, joka alkoi varhaisista omaksujista, kuten Venezuelasta ja Virosta, mutta sisältää nyt suurempia kansakuntia, mukaan lukien Kiinan 1,4 miljardin väestö, kun se alkaa ottaa digitaalista yuania käyttöön maailmanlaajuisesti Pekingin talviolympialaisissa vuonna 2022.

Kiinan osalta on mielestäni melko selvää, että he haluavat edistää digitaalista juania ja että he yksinkertaisesti huolehtivat kilpailusta, sanoi Nicolas Christin, Carnegie Mellon -yliopiston apulaisprofessori.

Kiina sanoi, että 10 sääntelyvirastoa, mukaan lukien keskuspankki, tekisi yhteistyötä kryptoihin liittyvän toiminnan jäljittämiseksi. Kiellossa jopa sanotaan, että ulkomaisia pörssejä on estetty tarjoamasta palveluja mantereen sijoittajille. Maan viime vuosien siirrot ovat jo puristaneet paikallisia kaupankäyntimääriä, sanoi Randall Kroszner, Chicago Booth school of Businessin yliopiston varadekaani ja Yhdysvaltain keskuspankin entinen kuvernööri. ”VPN:n avullakin yhteyden muodostaminen voi olla hyvin vaikeaa ja sitä voidaan hidastaa”, hän sanoi.

Hallitukset murtavat kryptoa kahdesta syystä, Bitwisen Hougan sanoo. He haluavat hillitä kryptolouhintaa – energiaintensiivistä laskentaprosessia, joka liittyy digitaalisen valuutan luomiseen ja tapahtumien todentamisiin. Ja toiseksi, ehkä kriittisemmin, he haluavat pystyä seuraamaan valuuttatapahtumia ja kumoamaan kaikki kotikasvatetut digitaaliset valuutat.

Toisaalla myös sähkönkulutuksen lisääntyminen on monella alueella oikea ongelma. Euroopassa sähkönhinnan kehittyminen on johtanut valtioiden keskinäisiin suunnitelmiin muodostaa jonkinlainen yleiseurooppalainen sähköhinnoittelu. Ja esimerkiksi Jordaniasta on kuulunut, että maa joutuu oikeasti rajoittamaan energian kulutusta loppuvuoden osalta.

USA:n hallituksen lähestymistapa

Usa:ssa hallituksen sääntelystrategia on ollut erilainen. Lähestymistavalla pyritään välttämään ongelmia Carnegie Mellon -yliopiston Christinin mukaan. Esimerkiksi rahoitusmarkkinat ovat perinteisesti pitäneet korkeita markkinoille pääsyn esteitä tietyntyyppisissä liiketoimissa, mutta kryptovaluuttakauppoja ei ole tiukennettava. Tämä jättää mahdollisuuden kokemattomille sijoittajille ottaa erittäin vivutettuja positioita, jotka voivat johtaa mahdollisesti katastrofaalisiin taloudellisiin tappioihin.

Nyt on tietysti ajatuslinja, että ihmisten pitäisi pystyä tekemään mitä haluavat – loppujen jälkeen se on heidän rahansa”, Christin sanoi. Mutta kysymys kuuluu, onko monilla näillä markkinoilla mukana ottamalla huomioon paljon vähittäiskaupan ihmisiä, jotka todella ovat varustautuneet tuomitsemaan riskit järkevästi, sen sijaan, että he ryhtyvät uhkapelaamisen kaltaiseen käyttäytymiseen.

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission puheenjohtaja Gary Gensler, joka on sanonut kryptoa ”villiksi länneksi”, viestittää vahvasta valvontajärjestelmästä alalla. Coinbase Global Inc:n suunniteltu Lend-ohjelma, jonka avulla käyttäjät olisivat voineet ansaita 4% lainaamalla polettejaan, oli leimahduspiste kasvavissa jännitteissä sääntelijän ja teollisuuden välillä. BlockFin toimitusjohtaja Zac Prince sanoi äskettäin, että SEC: n ja muiden sääntelyviranomaisten on annettava kryptoteollisuudelleen selvyys siitä, mikä on sallittua.

Gensler on itse asiassa ollut kiinnostunut kryptomaailmasta jo vuosia ja opettanut kerran MIT:n Sloan School of Managementin kurssia nimeltä ”Lohkoketju ja raha”. Hän on jopa viestittänyt SEC: lle väylän hyväksyä ETF- seuranta Bitcoin-futuurit.

Sääntelyviranomaisten varovaisuus on ymmärrettävää. Huijarit ovat ryöstäneet miljardeja dollareita kryptopumppu- ja dumppausjärjestelmissä, käyttäen lukemattomia taktiikoita houkutellakseen pahaa-aavistamattomia sijoittajia.

Hallitus on huolissaan kuluttajansuojasta, sanoi Bloomberg Intelligencen analyytikko James Seyffart. Usa:n hallitus ei yleensä kiellä uutta teknologiaa, vaan yleensä innovaatioita. Uutta sääntelyä tulee, mutta heidän on vain annettava ohjausta ihmisille.

Yhdysvaltain entinen valtiovarainministeri Lawrence Summers sanoo, että sääntelyn vastustaminen ei saa olla päätavoite, vaan kryptoteollisuuden pitäisi omaksua se omaksi parhaakseen. Kun otetaan huomioon kryptoon liittyvät suuret rahasummat, on epärealistista, että ala odottaa toimivansa salassa ilman hallituksen valvontaa, Summers sanoi Bloomberg TV:n haastattelussa.

Kryptoteollisuuden pitäisi poistaa ajatus siitä, että se toimii ”libertaarinen paratiisi”, jossa hallituksen sääntöjä ei voida määrätä eikä sellaisia pitäisi seurata, Summers sanoi.

Vastaa

Back to Top