23/07/2024
Sähkömarkkinoiden vaihtelut ja kotitalouksien sähkösopimukset: Miten löytää paras tarjous

Sähkömarkkinoiden vaihtelut ja kotitalouksien sähkösopimukset: Miten löytää paras tarjous

Sähkömarkkinoiden jatkuva muutos luo kotitalouksille mahdollisuuksia säästää sähkölaskuissaan. Tässä artikkelissa käsittelemme, kuinka voit hyödyntää näitä tilaisuuksia optimaalisesti ja tehdä taloudellisesti järkeviä valintoja sähkösopimuksessasi. Sähkösopimuksen valinnassa keskeistä on ymmärtää tarjolla olevat vaihtoehdot ja niiden vaikutus laskusi loppusummaan. Oomi sähkösopimus, eli Oomi Energia, suomalainen energiayhtiö, tarjoaa asiakkailleen kilpailukykyisiä sähkösopimuksia, jotka mukautuvat markkinoiden muutoksiin ja tarjoavat asiakkaille taloudellisia etuja.

Sähkösopimuksen valinta: Eri vaihtoehdot

Sähkösopimuksen valinnassa tulee ottaa huomioon, haluatko kiinteähintaisen sopimuksen, joka tarjoaa hinnan vakautta, vai muuttuvahintaisen sopimuksen, joka mahdollistaa hyödyntämään sähkön markkinahinnan vaihteluja. Päätös riippuu kulutustottumuksistasi ja siitä, kuinka aktiivisesti haluat seurata sähkömarkkinoita.

Sähkön hintavertailu: Miten säästää

Sähkön hintavertailun tekeminen on tärkeää, jotta voit löytää markkinoiden parhaat tarjoukset. Internetin hintavertailutyökalut auttavat sinua vertailemaan eri yhtiöiden tarjoamia hintoja ja löytämään sopimuksen, joka vastaa parhaiten tarpeitasi ja budjettiasi.

Sopimuksen ehdot: Mitä tarkastella

Sopimuksen ehtojen huolellinen tarkastelu on välttämätöntä. Kiinnitä huomiota erityisesti sopimuksen kestoon, irtisanomisehtoihin ja mahdollisiin piilokuluihin. Varmista, että ymmärrät, mitä sopimus todella sisältää.

Uusiutuvan energian sopimukset: Ekologinen valinta

Uusiutuvan energian sopimukset ovat yhä suositumpia. Ne tarjoavat kilpailukykyisen hinnan lisäksi mahdollisuuden tukea ympäristöystävällistä energiantuotantoa, mikä on tärkeää kestävän kehityksen kannalta.

Sähkönkulutuksen seuranta: Älykkäät ratkaisut

Sähkönkulutuksen seuranta älymittareiden ja mobiilisovellusten avulla auttaa sinua ymmärtämään kulutustasi paremmin ja löytämään tapoja sen tehokkaampaan hallintaan.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen: Aktiivisuus kannattaa

Säännöllinen sähkösopimuksen kilpailuttaminen on suositeltavaa. Markkinatilanne muuttuu jatkuvasti, ja uusia, edullisia tarjouksia ilmestyy markkinoille. Pysymällä ajan tasalla voit varmistaa, että et maksa sähköstä enempää kuin on tarpeen.

Kodin energiakulut kuriin: 10 tehokasta ja helposti toteutettavaa vinkkiä

Sähkön hinnannousu aiheuttaa huolta monessa kotitaloudessa. Onneksi on olemassa useita tapoja pienentää sähkönkulutusta ja hallita kustannuksia tehokkaasti. Tässä kymmenen ammattilaisen vinkkiä, joilla voit säästää rahaa ja samalla vähentää ympäristövaikutuksia:

Valaistus:

 1. Sammuta valot: Sammuta aina tarpeettomat valot poistuessasi huoneesta. Kannusta myös muita perheenjäseniä toimimaan samoin.
 2. LED-lamput: Vaihda hehkulamput energiatehokkaisiin LED-lamppuihin. Ne säästävät merkittävästi sähköä ja kestävät huomattavasti pidempään.
 3. Liiketunnistinvalaisimet: Käytä liiketunnistinvalaisimia esimerkiksi eteiskäytävässä tai varastossa. Ne syttyvät vain, kun niitä tarvitaan.
 4. Hyödynnä päivänvaloa: Avaa verhot ja kaihtimet päivällä mahdollisuuksien mukaan. Luonnonvalo vähentää tarvetta käyttää keinovaloa.

Laitteet:

 1. Irrota laitteet käytön jälkeen: Älä jätä laitteita standby-tilaan, sillä se kuluttaa silti sähköä. Irrota laitteet pistokkeesta, kun et käytä niitä.
 2. Energiatehokkaat laitteet: Kun hankit uusia laitteita, valitse energiatehokkaimmat mallit (A+++). Tämä kannattaa pitkällä aikavälillä.
 3. Täydet koneelliset: Pese pyykkiä ja astioita vain täysinä koneellisina. Puolivajaiden koneiden käyttö kuluttaa enemmän sähköä ja vettä.
 4. Pesuohjelmat: Käytä viileämpiä pesuohjelmia aina, kun mahdollista. Kuivaa pyykki ulkona aina, kun sää sallii.

Lämmitys:

 1. Lämpötilan lasku: Laske huonelämpötilaa yhdellä asteella. Tämä saattaa tuntua pieneltä muutokselta, mutta se voi säästää huomattavasti energiaa.
 2. Ovien ja verhojen sulkeminen: Sulje ovet ja verhot käyttämättömissä huoneissa. Tämä estää lämmön karkaamisen ja vähentää lämmitystarvetta.

Muut vinkit:

 • Tarkista kodin eristys: Hyvä eristys vähentää lämmön karkaamista ja parantaa energiatehokkuutta.
 • Suihkuta nopeasti: Suihkuta nopeasti ja sulje hana turhaan odotellessasi.
 • Käytä kylmää vettä: Käytä kylmää vettä pyykkiin aina, kun mahdollista.
 • Korjaa vuodot: Korjaa vuotavat hanat ja putket heti.
 • Aurinkopaneelit: Harkitse aurinkopaneleita, jos haluat lisätä omavaraisuutta ja säästää sähkölaskussa pitkällä aikavälillä.

Näillä ammattilaisen vinkeillä voit pienentää sähkönkulutusta ja hallita sähkölaskuja tehokkaasti. Muista, että pienilläkin toimenpiteillä voi olla suuri vaikutus. Lisätietoa sähkön säästämisestä löydät Motivan, Energiateollisuus ry:n ja Asumisen ympäristöoppaan sivuilta.

Vastaa

Back to Top